Samostojna izdelava spletnih strani

Samostojna izdelava spletnih strani

Vseeno pa je danes na voljo kup sistemov, ki vam omogočajo hitro in enostavno izdelati spletne strani za svoje potrebe. Pa je res tako?

Podajamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri samostojni izdelavi spletne strani.

Izbira CMS sistema

Prvi korak pri izdelavi spletne strani je izbira platforme (CMS sistem). To je programska oprema, ki vam bo omogočila, da ustvarite svojo spletno stran. Obstajajo različna orodja, ki so na voljo, vključno z WordPressom, Joomlo, Wixom, Shopifyjem in drugimi. Vsaka platforma ima svoj namen, prednosti in slabosti, zato se prepričajte, da izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

WordPress je na primer najbolj razširjen. Kar pomeni veliko že pripravljenih dodatkov, oblikovnih predlog in razširitev. Lažje je najti razvijalce za razvoj in tehnično podporo. Je pa v osnovi namenjen za zelo preproste spletne predstavitve in večinoma zahteva veliko različnih razširitev. Možno ga je prilagoditi in z njim ustvariti zelo obsežno spletno predstavitev, vendar morate za to imeti dovolj znanja. V osnovi brezplačen, spletna stran pa je v celoti vaša. Potrebujete še gostovanje (strežnik).

Wix je popolnoma druga zgodba. Je maksimalno enostaven, gostovanje je že vključeno, na voljo je dovolj oblikovnih predlog in razširitev. Je pa omejen za prilagajanje, ni brezplačen (obstaja brezplačna različica, ki ni primerna za resno delo) in spletna stran ni vaša (razen vsebine).

Tudi profesionalne spletne agencije uporabljajo CMS sisteme za izdelavo spletnih strani.

Oblikovanje spletne strani

Ko ste izbrali CMS, je čas za oblikovanje vaše spletne strani. To bo vključevalo izbiro oblikovne predloge, izbiro besedila, slik in drugih elementov, ki bodo sestavljali vašo spletno stran. Odločite se kaj in na kakšen način hočete sporočiti obiskovalcem vaše spletne strani. Sestavite besedila, jih ustrezno kategorizirajte in na podlagi tega sestavite navigacijo.

Pri kreiranju besedil ne pozabite na SEO optimizacijo. To je postopek, s katerim se vaša spletna stran bolje uvršča v iskalnikih (Google). SEO optimizacija besedila vključuje iskanje in umestitev ključnih besed, pravilno semantično zapisano besedilo in optimizacijo slik.

Na podlagi vašega posla, besedil in grafike izberite oblikovno predlogo. Za vsak CMS sistem je na voljo kup, tematsko že pripravljenih oblikovnih predlog. Večina dobrih je plačljivih.

V primeru več jezičnih spletnih mest boste potrebovali tudi še vse prevode (že optimiziranega) besedila.

Izbira gostovanja in domene

Ko ste končali z oblikovanjem vaše spletne strani, je čas, da jo naložite na strežnik. To je okolje, ki vam bo omogočilo, da vaša spletna stran postane dostopna javnosti. Nekatere platforme za izdelavo spletnih strani imajo gostovanje že vključeno (Wix, Shopify...), potrebujete le še domeno.

Domeno izberite premišljeno. Odraža naj vaše podjetje, naj bo enostavna, lahka za izgovorjavo in z ustrezno končnico. Če poslujete samo v Sloveniji, je najboljša izbira .si. Domeno lahko zakupite za 1 leto ali več.

Gostovanje izbirajte glede na vaše potrebe. Pri izbiri naj vam ne bo vodilo samo cena, ampak tudi zanesljivost in dobra podpora. Gostovanje lahko zakupite lahko tudi mesečno, a vam priporočamo letni zakup.

Izdelava spletne strani

Imate gostovanje in domeno, imate besedila in slike, izbrali ste CMS sistem in oblikovno predlogo. Zdaj lahko namestite CMS sistem na gostovanje, ga konfigurirate, namestite oblikovno predlogo in morebitne razširitve ter vnesete vsebine. Tu boste potrebovali kar nekaj tehničnega znanja, zato vedno prej preberite navodila in dokumentacijo za posamezen CMS.

Za lažje oblikovanje vsebin začetniki v večini uporabljajo tako imenovane "page builderje". Gre za urejanje s pomočjo gradnikov in sistema povleci spusti.

Upoštevati morate tudi vse morebitne pravne zahteve, ki jih mora zagotavljati vaše spletno mesto (GDPR, piškotki, pogoji poslovanja...).

Ne pozabite na SEO optimizacijo. Vpisati morate ustrezne meta opise in naslove za vsako podstran. Uredite in preverite strukturirane podatke.

Upravljanje in vzdrževanje spletne strani

Upravljanje vključuje dodajanje novih vsebin, prilagajanje starih vsebin in interakcija z obiskovalci. Upravljanje vam v veliki meri olajša CMS sistem.

Nujno je tudi vzdrževanje spletnih strani. To vključuje posodabljanje sistema in razširitev, skrb za pravočasno podaljševanje domene in gostovanja ter sledenje in upoštevanje novih spletnih standardov. 

Izdelava spletne strani zahteva kar nekaj časa in truda.  Verjamemo, da boste lahko ustvarili uspešno spletno stran, ki bo privlačna, uporabniku prijazna in enostavna za upravljanje.

Če se odločite za samostojno izdelavo spletne strani, se vseeno prej vprašajte: "Se mi morda bolje izplača vložiti svoj trud in čas v delo, ki ga obvladam"?