Priprava slik za socialne medije in spletne strani

Priprava slik za socialne medije in spletne strani

Vendar je lahko priprava ustrezne grafike velik izziv za vsako podjetje ali posameznika. Kdor si lahko privošči, najame strokovnjaka, manjša podjetja pa se mučijo z zahtevnimi in zapletenimi programi, kot je Photoshop. Danes je priprava slik za splet postala enostavno opravilo, le nekaj smisla in časa morate imeti.

Zato smo pripravili seznam desetih spletnih orodij za oblikovanje in pripravo grafike za splet.

10 uporabnih orodij za pripravo spletne grafike

1. Pablo

Brezplačno spletno orodje za izdelavo grafike s katerim lahko hitro ustvarite socialnim medijem prijazno grafiko. Dostop imate do več kot 25 pisav, 600 slik in številnih dimenzijskih predlog za različne socialne medije. Uporabite lahko različne filtre, naložite svoje slike in dodajate tekst. Orodje vam omogoča direktno deljenje na socialne mreže in prenos na vaš računalnik. 

2. Canva

Canva je enostavno povleci in spusti orodje za neuke grafike. Začnete lahko z številnimi predlogami od posterjev, prezentacij ali reklamnih pasic. Omogoča uporabo brezplačnih slik in oblik ali nakup slik v sami aplikaciji. Dodajate lahko lastne slike in tekst. Rezultati so lahko na izgled zelo profesionalni. 

3. IrfanView

Imate veliko količino slik, ki jim je potrebno spremeniti dimenzijo ali ime? Potem je IrfanView pravi za vas. Gre bolj za pregledovalnik slik, a vgrajena orodja za masovno obdelavo slik, so neprecenljiva. Popolnoma brezplačen program, ki ga namestite na svoj računalnik.

4. Easel.ly

Infografika je danes zelo priljubljen način podajanja informacij. Podatke lahko prikažete na privlačen in enostaven način. Vendar je izdelava infografike s klasičnimi programi lahko precej zapletena. Tukaj nastopi Easel.ly. Na voljo so številne predloge, že izdelane grafike in pisave. Dokaj soliden izdelek lahko ustvarite v manj kot uri. 

Alternativa: Piktochart
Še ena možnost za izdelavo infografike. Izdelano grafiko lahko izvozite v html formatu in jo vključite v vašo spletno stran. 

5. Over

Včasih smo primorani kaj postoriti tudi na poti ali nekje, kjer ni dostopa do računalnika. Over je aplikacija za mobilne naprave za urejanje slik (android in IOS). Omogoča urejanje barv, pisav in teksta. Pogosto objavljate pregovore na grafični podlagi? Over je pravi za vas. 

6. Pixlr

Pixlr je na voljo v vseh oblikah, online orodje, mobilna aplikacija in desktop program. Omogoča nalaganje lastnih slik, dodajanje efektov in filtrov ter osnovno obdelavo slik. Vmesnik je zelo podoben klasičnim programom za obdelavo slik, kot je Photoshop.

7. TinyPNG

Slike med spletno vsebino so nujne, morajo pa biti optimizirane. Ali ste kdaj naložili na svojo spletno stran fotografije naravnost iz fotoaparata? Te so lahko "težke" tudi preko 5Mb na sliko (klasična spletna stran skupaj s slikami ima do 1Mb). Hitrost prikaza spletne strani se tako drastično poveča, kar nimajo radi ne obiskovalci, ne iskalniki. Vsaka sekunda vas stane nekaj odstotkov obiska. Tiny vam slike optimizira za splet z neopazno izgubo kvalitete.

Alternativa: EWWW Image optimizer plugin za WordPress spletne strani.

8. The Noun Project

Potrebujete različne ikone? Noun ima obsežen arhiv ikon, ki jih lahko večino uporabite brezplačno ali kupite za dolar ali dva. 

9. Pattern Library

Vzorci in ozadja. Večina je ponavljajočih, tako lahko ustvarite grafiko različnih velikosti.

10. Pictaculous

Enostavno orodje za določanje barv. Naložite sliko in aplikacija vam pove katere barve so uporabljene in katere bi lahko uporabili za ozadje, tekst ali okvir.

 

Torej ne potrebujete več zapletenih Photoshopov ali Gimpov. Dovolj je brezplačnih in učinkovitih orodij za obdelavo grafike, da lahko enostavno pridete do odličnih rezultatov.